setting track width on etrex 30

Talk about anything.

Moderators: Bearbonesnorm, Taylor, Chew

Post Reply
tanadog
Posts: 21
Joined: Fri Nov 28, 2014 9:44 am
Location: New Zealand

setting track width on etrex 30

Post by tanadog » Sun Jul 01, 2018 10:52 am

Hi

I have trouble seeing the track on my etrex when I'm on the move, mostly irrespective of what colour track I use. What I'd really like is to be able to increase the width of the line of the track but I can't work out how to do this.

I realise some folks might not like a big fat line covering detail on their map, but I'm just looking for a result where I can glance down at my gps whilst riding and see the cursor is on the track.

When I change it in Basecamp, the changes don't transfer over to the gps device. Suggestions??

User avatar
Bearbonesnorm
Posts: 16705
Joined: Sun Jun 05, 2011 8:53 pm
Location: my own little world

Re: setting track width on etrex 30

Post by Bearbonesnorm » Sun Jul 01, 2018 10:55 am

I'm no expert but I'm not sure you can change it, as far as I'm aware, it's colour of line and that's it.
#corporate shill

middleagedmadness
Posts: 1414
Joined: Wed Nov 01, 2017 6:37 pm
Location: Tir Na Nog

Re: setting track width on etrex 30

Post by middleagedmadness » Sun Jul 01, 2018 12:08 pm

Can't change it on my 20 , I just zoom in to 300 m and it makes the line nice and big ,really I should wear my glasses but I've not quite hit the age in my head where it's time to put specs on

Asposium
Posts: 1199
Joined: Fri Jul 01, 2016 5:39 pm
Location: Hull

Re: setting track width on etrex 30

Post by Asposium » Sun Jul 01, 2018 12:38 pm

I have a Garmin Montana 610 and Oregon 700
Haven’t seen any option to change track width.
Thought many times would be useful to change the width.

benp1
Posts: 3045
Joined: Sat Dec 07, 2013 7:36 pm
Location: North London

Re: setting track width on etrex 30

Post by benp1 » Sun Jul 01, 2018 2:51 pm

I struggle with this in my oregon. The only way around is to zoom out to see the line and then zoom back in again after

User avatar
ScotRoutes
Posts: 4664
Joined: Mon Mar 18, 2013 9:56 am
Location: Cairngorms
Contact:

Re: setting track width on etrex 30

Post by ScotRoutes » Sun Jul 01, 2018 5:08 pm

Is this using OS Maps? Although I love them to look at, I find they're a bit "busy" for spotting your track. some of the OSM versions are better as they are less cluttered. On my Oregon I have various map sets installed and use each according to what's best at the time.

padonbike
Posts: 389
Joined: Tue Oct 27, 2015 9:14 pm

Re: setting track width on etrex 30

Post by padonbike » Sun Jul 01, 2018 6:21 pm

Never one to miss the opportunity for an Extrex 20x question.
Recently had reason to ride through the night and although my Exposure Joystick lit up the Etrex display and made it more visible than to the naked eye in daylight, I did wonder if there was a way of setting the backlight of the Extrex so that it is on all the time, albeit at a low setting as I realise battery consumption would be increased.

User avatar
Scattamah
Posts: 1885
Joined: Tue Oct 21, 2014 4:18 pm
Location: Beyond The Black Stump

Re: setting track width on etrex 30

Post by Scattamah » Sun Jul 01, 2018 6:55 pm

@Padonbike - presuming the 20x is like the 20, if you press the 2nd button on the right, then use the joystick to adjust your backlight, you can set it one level above zero and you'll probably still need your Joystick. I run mine like this with a 15 second switch off and just knock the GPS joystick to light it up.

No idea about track width though. I just zoom in to around 80ft to figure out where I'm going.

Greetz

S.
Image

Lazarus
Posts: 720
Joined: Fri Aug 30, 2013 10:49 am

Re: setting track width on etrex 30

Post by Lazarus » Sun Jul 01, 2018 6:59 pm

select setup-
select display
select backlight timeout
select always on

User avatar
Scattamah
Posts: 1885
Joined: Tue Oct 21, 2014 4:18 pm
Location: Beyond The Black Stump

Re: setting track width on etrex 30

Post by Scattamah » Sun Jul 01, 2018 7:02 pm

Thanks Laz. That's the bit I missed :)

Greetz

S.
Image

ianfitz
Posts: 3633
Joined: Thu Jan 24, 2013 1:33 pm

Re: setting track width on etrex 30

Post by ianfitz » Sun Jul 01, 2018 9:29 pm

You can tweak the ‘size not scale’ of the map if you use the free open Mtb maps.

I use them on my etrex fircthat exact reason.
Image

padonbike
Posts: 389
Joined: Tue Oct 27, 2015 9:14 pm

Re: setting track width on etrex 30

Post by padonbike » Sun Jul 01, 2018 10:22 pm

Thanks Laz and Scatt - I'll check that out :-bd

tanadog
Posts: 21
Joined: Fri Nov 28, 2014 9:44 am
Location: New Zealand

Re: setting track width on etrex 30

Post by tanadog » Sun Jul 01, 2018 10:39 pm

cheers for all that, although it's annoying there's not an easy solution, it's good to know I'm not missing something. From reading a few forums it seems that track widths used to be wider but the software was changed about 10 years ago.

I use most of the work-arounds as mentioned above....

Post Reply